“Under en vecka i Berlin så hinner man ta till sig staden på bästa sätt och får även ha tid att upptäcka staden på egen hand.”

VÅRT ERBJUDANDE

Dag 1

Den första dagen i Berlin lämnas ganska öppen beroende på när ni anländer. Det vi brukar hinna med är en första gemensam middag på vandrarhemmet där ni bor.

Dag 2

Den första hela dagen i Berlin börjar med en rundvandring i Berlins centrum. Vi tar tunnelbanan till Checkpoint Charlie där vår guide möter upp oss. Vi besöker Topographie des Terrors, ett lika intressant som skrämmande museum om nazismens terrorvälde. Här finns även en del av Berlinmuren kvar. Vi fortsätter sedan mot Brandenburger Tor, en av stadens mest berömda byggnader.

Vår promenad fortsätter längs stadens paradgata ‘Unter den Linden’ i riktning mot Östberlins gamla centrum. Gatan kantas av mäktiga ambassader, bankpalats och lyxhotell. Vi passerar museums-ön där flera av Tysklands allra viktigaste museum finns samlade och här ligger även den tyska domkyrkan. Vi avslutar vår rundvandring på Alexanderplatz, där vi får en intressant inblick i livet i det gamla kommunistiska Östtyskland. Efter vår promenad så vi avslutar med en gemensam lunch.

Eftermiddagen har ni på egen hand. Vi föreslår att ni fortsätter promenaden in i Mitte, en annan av Berlins centrala stadsdelar som även det låg i det gamla Östtyskland. Här finns mycket intressant att titta på: mysiga butiker, caféer och vackra hus. Här finns även det gamla judiska centrumet med den gamla synagogan.

Vi äter middag på vandrarhemmet och på kvällen har ni möjlighet att stanna och se på film, spela biljard, slappa eller vad ni känner för.

Hackescher Hof

Dag 3

Vi börjar dagen med att åka till Sachsenhausen, ett koncentrationsläger strax utanför Berlin. Hit förde nazisterna sina politiska motståndare, judar, romer och homosexuella på 1930- och 40-talet. Över 200.000 personer har suttit fängslade här och många kom inte levande härifrån. Ett besök är oerhört känslomässigt gripande och vi lär oss att aldrig glömma historien. Vår svensktalande guide är med oss hela tiden för att närmare förklara det vi ser i lägret. Efter besöket äter vi vår medhavda lunch innan bussen eller tåget tar oss tillbaka till Berlin där ni har eftermiddagen att smälta intrycken.

På kvällen samlas vi på vandrarhemmet och äter middag innan vår stora bowlingturnering väntar – vem är klassens mästare i bowling?

Dag 4

Denna dag inleder vi med ett besök på DDR Museum där vi lär oss om livet och politiken i det gamla Östtyskland. Här visas bl.a. hur Stasi avlyssnade sina medborgare, hur tidningarna tvingades trycka samma nyheter och hur sportstjärnorna tvingades ta doping. Vi lär oss även om ett starkt folk med stolthet över sitt land och om hur många kämpade för att förändra situationen.

Efter detta tar vi oss till fots genom Mitte till Bernauer Straße, den gata i Berlin där muren delade på familjer, släktingar och grannar. Vi får en guidad visning av gatan där historien om Berlin-muren berättas och här finns delar av muren och vakttornen kvar. Efter den guidade turen äter vi en gemensam lunch.

På kvällen tar vi en promenad i området Kreuzberg, en helt annan del av Berlin. Här ser man tydligt Berlins multikulturella sida. Här samsas många nationaliteter, många språk hörs på gatorna och det luktar av spännande mat överallt. Här bor även många konstnärer och alternativa människor. Vi avslutar dagen med en festmiddag i cool miljö på en turkisk restaurang i området.

Dag 5

Idag har ni hela dagen att på egen hand gå runt i staden och upptäcka allt som Berlin har att erbjuda. Givetvis hjälper vi på Your Man in Berlin till med tips och idéer för er dag.

Dag 6

Idag står ett besök i Potsdam, Berlins grannstad, på agendan. Potsdam är en stad full med gammal glans med slott, vackra parker och massor av historia. Vi går runt slotten Sanssouci med sina fina trädgårdar. Vi hinner även med en kort promenad i stadens centrum, som är en pittoresk, tysk småstad med fina hus, gränder och torg, helt annat mot det hektiska Berlin.

Om det blir tid över så hinner vi även med ett kort stopp i Wannsee, den plats där man höll konferensen där beslutet fattades att den judiska befolkningen skulle utrotas. Mitt i all skönhet, med Wannsee-sjön, fina villor med välskötta trädgårdar, togs bland de grymmaste beslut som någonsin fattats.

Turen till Potsdam tar i princip hela dagen och vi äter en gemensam avskedsmiddag på en lite finare restaurang på kvällen.  

Dag 7

Hemresa.

Prisförslag

345 Euro per person (OBS! Baserat på minst 20 personer i gruppen)


DETTA INGÅR

  • Övernattning på vandrarhem inkl. frukost

  • Alla aktiviteter, inträden och guidning enligt programmet

  • Luncher och middagar enligt programmet exkl. dryck

  • Biljett för Berlins kollektivtrafik

  • 24 timmars back-up för lärare och medföljande

DETTA INGÅR INTE

  • Transport till och från Berlin

  • Handdukar på rummet

  • Reseförsäkring och avbeställningsskydd

*Innehåll och priser kan ändra sig beroende på när ni åker samt tillgång på boende och aktiviteter.