Tre dagar i Berlin

Programmet nedan är ett förslag och innehåll och priser kan ändra sig beroende på när ni åker, hur många ni är, tillgång på boende och tillgång på aktiviteter.


Dag 1
Eftersom ni endast har tre dagar i Berlin förutsätter vi att ni ankommer på morgonen och att vi kan göra något av den första dagen. Vi börjar med att checka in på vandrarhemmet och äta en gemensam frukost där ni samtidigt hälsas välkomna till Berlin och vi kan prata om programmet.


Efter det fortsätter vi med en rundvandring i Berlins centrum. Er guide kommer och hämtar er på vandrarhemmet och sedan går vi gemensamt genom staden. Vi besöker Topographie des Terrors, ett lika intressant som skrämmande museum om nazismens terrorvälde. Här finns även en del av Berlinmuren kvar. Vi fortsätter sedan mot en av stadens mest berömda byggnader, Brandenburger Tor. Vår promenad fortsätter längs stadens paradgata Unter den Linden i riktning mot Östberlins gamla centrum. Gatan kantas av mäktiga ambassader, bankpalats, lyxhotell och fina människor. Vi passerar museums-ön där flera av Tysklands allra viktigaste museum finns samlade, här ligger även den tyska domkyrkan. Vi avslutar vår rundvandring på Alexanderplatz, Östberlins viktigaste torg. Här får vi en intressant inblick i livet i det gamla kommunistiska Östtyskland. Turen avslutas med lunch.


På eftermiddagen har ni tid att upptäcka Berlin på egen hand, vi rekommenderar en promenad in i Mitte, en av Berlins centrala stadsdelar som låg i det gamla Östtyskland. Här finns många mysiga butiker, caféer och vackra hus. Detta är även det gamla judiska centrumet med den gamla synagogan. Mycket intressant att titta på och återigen påminns vi av Berlins dramatiska historia...
 

Vi äter på vandrarhemmet och på kvällen har ni möjlighet att stanna och se på film, spela biljard, slappa eller vad ni känner för. Man brukar vara ganska slut efter en dag på stan.


Dag 2
Vi börjar dagen med att åka till Sachsenhausen, ett koncentrationsläger strax utanför Berlin. Hit förde nazisterna sina politiska motståndare, judar, romer och homosexuella på 1930- och 40-talet. Över 200 000 personer har suttit fängslade här, många kom inte levande härifrån. Ett besök är oerhört känslomässigt gripande och vi lär oss att aldrig glömma historien. Vår svensktalande guide är med oss hela tiden för att närmare förklara det vi ser i lägret. Efter besöket äter vi vår medhavda lunch innan bussen eller tåget tar oss tillbaka till Berlin där ni har eftermiddagen att smälta intrycken.


På kvällen samlas vi på vandrarhemmet och käkar innan resans stora bowlingturnering väntar, vem är klassens mästare i bowling?


Dag 3
Denna dag inleder vi med ett besök på DDR Museum, ett museum tillägnat ett land som inte längre finns. Vi lär oss om livet och politiken i det gamla Östtyskland. Här visas bl.a. hur Stasi avlyssnade sina medborgare, hur tidningarna tvingades trycka samma nyheter, hur sportstjärnorna tvingades ta doping men vi lär oss även om ett starkt folk

med stolthet över sitt land och hur många kämpade för att förändra situationen. Museet är speciellt på det viset att man får testa och röra allt som finns utställt.

Efter detta tar vi oss till fots genom Mitte till Bernauer Straße, den gata i Berlin där muren delade på familjer, släktingar och grannar. Vi får en guidad visning av gatan där historien om Berlin-muren berättas och här finns delar av muren och vakttornen kvar. 


För de flesta grupper med så kort vistelse är det nu dags att gå tillbaka till vandrarhemmet för att hämta era väskor och bege er hemåt.

 

Prisförslag: 175 Euro per person (OBS! Gruppen måste vara minst 20 personer)


Då ingår allt detta:
- 2 nätter på vandrarhem i rum med sex eller åtta bäddar med frukost
- Alla aktiviteter, inträden och guidning enligt programmet
- Luncher och middagar enligt programmet
- Biljett för Berlins tunnelbana och bussnät
- 24 timmars back up för lärare och medföljande


Det som inte ingår:
- Transport till och från Berlin
- Handduk på rummet
- Dryck till måltiderna
- Reseförsäkring och avbeställningsskydd


Som vi sa tidigare, detta ska ses som ett förslag och vi ändrar så klart om ni vill lägga upp resan annorlunda.