En vecka i Berlin!

TV-Tornet i Berlin TV-Tornet i Berlin

Vi på Your Man in Berlin rekommenderar att ni tar en vecka i Berlin. med så mycket tid kan man ta till sig staden på bästa sätt och även ha tid att på egen hand ta sig runt. En vecka ger den bästa blandningen av kultur, sevärdheter, aktiviteter och egna upptåg. 

 

Programmet nedan är ett förslag och innehåll och priser kan ändra sig berodende på när ni åker, tillgång på boende och tillgång på aktiviteter.

 

Dag 1.

Den första dagen i Berlin lämnas ganska öppen, det beror ju helt på när ni anländer. Vissa har åkt tåg eller buss över natten och kommer på morgonen, medan andra flyger och kommer mitt på dagen eller på kvällen. Det vi brukar hinna med är en första gemensam middag på vandrarhemmet där ni bor.

Dag 2
Er första hela dag i Berlin börjar med en rundvandring i Berlins centrum. Vi tar tunnelbanan till Checkpoint Charlie där vår guide möter upp oss och sedan går vi gemensamt genom staden. Vi besöker Topographie des Terrors, ett lika intressant som skrämmande museum om nazismens terrorvälde. Här finns även en del av Berlinmuren kvar. Vi fortsätter sedan mot en av stadens mest berömda byggnader, Brandenburger Tor.

Vår promenad fortsätter längs stadens paradgata Unter den Linden i riktning mot Östberlins gamla centrum. Gatan kantas av mäktiga ambassader, bankpalats, lyxhotell och fina människor. Vi passerar museums-ön där flera av Tysklands allra viktigaste museum finns samlade, här ligger även den tyska domkyrkan. Vi avslutar vår rundvandring på Alexanderplatz, Östberlins viktigaste torg. Här får vi en intressant inblick i livet i det gamla kommunistiska Östtyskland. Efter en sådan promenad är nog alla rätt hungriga så vi avslutar med en gemensam lunch.

Eftermiddagen har ni på egen hand, vi föreslår att ni fortsätter promenaden in i Mitte, en annan av Berlins centrala stadsdelar som även det låg i det gamla Östtyskland. Här finns många mysiga butiker, caféer och vackra hus. Detta är även det gamla judiska centrumet med den gamla synagogan. Mycket intressant att titta på och återigen påminns vi av Berlins dramatiska historia...

Vi äter på vandrarhemmet och på kvällen har ni möjlighet att stanna och se på film, spela biljard, slappa eller vad ni känner för. Man brukar vara ganska slut efter en dag på stan

Dag 3
Vi börjar dagen med att åka till Sachsenhausen, ett koncentrationsläger strax utanför Berlin. Hit förde nazisterna sina politiska motståndare, judar, romer och homosexuella på 1930- och 40-talet. Över 200 000 personer har suttit fängslade här, många kom inte levande härifrån. Ett besök är oerhört känslomässigt gripande och vi lär oss att aldrig glömma historien. Vår svensktalande guide är med oss hela tiden för att närmare förklara det vi ser i lägret. Efter besöket äter vi vår medhavda lunch innan bussen eller tåget tar oss tillbaka till Berlin där ni har eftermiddagen att smälta intrycken.

På kvällen samlas vi på hostelet och käkar innan resan stora bowlingturnering väntar, vem är klassens mästare i bowling?

Dag 4
Denna dag inleder vi med ett besök på DDR Museum, ett museum tillägnat ett land som inte längre finns. Vi lär oss om livet och politiken i det gamla Östtyskland. Här visas bl.a. hur Stasi avlyssnade sina medborgare, hur tidningarna tvingades trycka samma nyheter, hur sportstjärnorna tvingades ta doping men vi lär oss även om ett starkt folk med stolthet över sitt land och hur många kämpade för att förändra situationen. Museet är speciellt på det viset att man får testa och röra allt som finns utställt.

Efter detta tar vi oss till fots genom Mitte till Bernauer Straße, den gata i Berlin där muren delade på familjer, släktingar och grannar. Vi får en guidad visning av gatan där historien om Berlin-muren berättas och här finns delar av muren och vakttornen kvar. Vi äter en gemensam lunch efter den guidade turen. 

På kvällen tar vi en promenad i området Kreuzberg, en helt annan del av Berlin. Här ser man tydligt Berlins multi-kultisida. Här samsas många nationaliteter, många språk hörs på gatorna och det luktar av spännande mat överallt. Här bor även många konstnärer och alternativa människor. Det är en spännande promenad och vi avslutar med en festmiddag på en turkisk restaurang i området. God mat och cool miljö...

Dag 5
Idag har ni hela dagen att på egen hand gå runt i staden. Upptäck allt som Berlin har att erbjuda. Givetvis hjälper vi på Your Man in Berlin till med tips och idéer för er dag.

Dag 6

Idag står ett besök i Potsdam, Berlins grannstad på agendan. Potsdam är den stad full med gammal glans med slott, vackra parker, tjusiga hus och massor av historia. Vi går runt slotten Sanssouci med sina fina trädgårder. Fredrik den Store, som lät bygga detta slott var en något knepig herre med många idéer och vår guide berättar gärna med om dessa...

Vi hinner även med en kort promenad i Potsdam, som är en söt, tysk småstad med fina små hus, gränder och torg, helt annat mot det hektiska Berlin. Om vi har tid hinner vi även med ett kort stopp i Wannsee, den plats där man höll konferensen där beslutet fattades att den judiska befolkningen skulle utrotas. Platsen är speciell på det viset att mitt i all skönhet, med Wannsee-sjön, fina villor med välskötta trädgårdar togs bland de grymmaste beslut som någonsin fattats.

Turen till Potsdam tar i princip hela dagen och vi äter gemensam avskedsmiddag på en lite finare restaurang på kvällen.  

Dag 7

Så är det dags att lämna Berlin för denna gång, fyllda av upplevelser och intryck. Vi på Your Man in Berlin hoppas att ni har haft en trevlig vistelse här i vår stad!

Prisförslag: 345 Euro per person (OBS! Baserat på minst 20 personer i gruppen)

Då ingår allt detta:
- Sex nätter på hostel med frukost
- Alla aktiviteter, inträden och guidning enligt programmet
- Luncher och middagar enligt programmet
- Biljett för Berlins tunnelbana och bussnät
- 24 timmars back up för lärare och medföljande

Det som inte ingår:
- Transport till och från Berlin
- Handduk på rummet
- Dryck till måltiderna
- Reseförsäkring och avbeställningsskydd

Som vi sa tidigare, detta ska ses som ett förslag och vi ändrar så klart om ni vill göra på annat sätt istället!

 

Bilder från VisitBerlin