Berlins främsta sevärdheter

Folklivet

Bilder från VisitBerlin Bilder från VisitBerlin

Berlin är i allra högsta grad en levande stad och i staden samlas intressanta människor från hela världen för att arbeta, studera, måla, skapa musik eller på annat sätt bidra till Berlins speciella atmosfär. Alla spännande människor gör folklivet till Berlins främsta sevärdhet. Vårt tips är att ta er till Kreuzberg, Berlins mest alternativa stadsdel, och sätt er på ett café på t.ex. Oranienstrasse eller i Görlitzer Park en varm sommarkväll och bara ta del av allt som pågår runt omkring er.

TV-Tornet

Paris har Eiffeltornet, London Big Ben och New York Empire State Building. I Berlin har man TV-Tornet. Tornet är fortfarande Tysklands högsta byggnad med sina 368 meter och byggdes av DDR med invigning 1969.

 

I kupolen, på ca 200 meter höjd, har man en milsvid utsikt, upp till 8 mil om vädret tillåter. Här uppe ser Berlin litet ut och alla stadens sevärdheter ser så nära ut. Det är ganska fantastiskt att se allt från denna höjd. Man ser Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, Olympiastadion, floden Spree som slingrar sig genom staden och man ser flygen som startar och landar på Tegel-flygplatsen. Att det inre av TV-Tornet är fortfarande ser ut som det gjorde på 60-talet gör inte saken sämre!

.

Brandenburger Tor och Unter den Linden

Unter den Linden är Berlins paradgata kantad av gamla bankpalats, lyxhotell, ambassader och klassiska caféer. Här har Berlinarna flanerat i alla tider. Gatan börjar vid Alexanderplatz, går över Museums-ön och avslutas vid en av Berlins mest berömda monument, Brandenburger Tor. Denna promenad är ett måste för alla Berlinbesökare.

Topographie des Terrors

Berlinmuren, Berlin Berlinmuren, Berlin

Få städer i världen har en sådan dramatisk historia som Berlin och på denna plats blir det extra tydligt. Här, på Wilhelmstrasse, låg Gestapos och SS högkvarter under Nazi-tiden och detta dokumenteras i ett museum på platsen. Ett lika hemskt som intressant besök. På denna plats gick sedan gränsen mellan Öst- och Västberlin och en del av Berlinmuren står kvar för att minna om stadens delade tid.

Tempelhof-flygplatsen

Tempelhof, Berlin Tempelhof, Berlin

En flygplats låter som en konstig sevärdhet, men Tempelhof är inte vilken flygplats som helst. Här finns historia i massor, byggd av nazisterna som en av världens då största byggnader och sedan övertagen av amerikanarna efter kriget och det var här livsmedel och bränsle flögs in under Sovjets blockad av Västberlin 1948-49, det man kallar Berlins luftbro. 2008 startade det sista flyget härifrån och idag är hela området en av Europas största parker. Det är spännande att vandra omkring på området eller att ta en av de rundturer som erbjuds inne i den gamla flygplatsen.

Berlins parker och kanaler

Landwehrkanal, Berlin Landwehrkanal, Berlin

Berlin är en otroligt grön stad med flera vackra parker och kanaler. Att strosa genom dessa grönområden är ett starkt tips från oss. Tiergarten är den största och mest centrala parken och här kan man även ta en öl i en av de Biergarten som finns i parken. I Kreuzberg finns många vackra kanaler som man kan vandra längs med, här visar staden upp sig från sin vackraste sida.

Julmarknader

Julmarknad i Berlin är en härlig upplevelse. Staden kan stoltsera med över 60 stycken julmarknader och de är alla fyllda av doften av glühwein, bratwurst, brända mandlar och ljudet av klassiska julånger. Passa på att köpa julklappor som släkten inte förväntar sig i någon av de många stånden eller bara gå omkring och mys av julstämningen. Den bästa anses vara den vid Gendarmenmarkt, här måste man till och med betala en liten slant i inträde.