Berlin - ett Mecka för arkitekturintresserade

Det finns knappast någon stad som kan visa upp så mycket spännande arkitektur som Berlin. På grund av stadens minst sagt brokiga historia finner man här en oerhört eklektisk blandning av gammalt och nytt, fult och snyggt, fuktionellt och lite mindre fuktionellt...

På vår arkitekturresa får ni verkligen se och uppleva det arkitektoniska Berlins höjdpunkter.

Fredag

Efter frukost möter vår svensktalande guide oss för en rundtur bland Berlins viktigaste byggnader. Innan vi sätter igång besöker vi Berlins stadsmodell. Denna modell använder Berlins stadsbyggare för att få överblick över utvecklingen. Eftersom Berlin är stort det en bra början för att förstå staden.

På vägen ser vi Museumsöns mäktiga byggnader från arkitektens Schinkels era i början på 1800-talet. De pampiga museerna har renoverats efter murens fall och har nu fått sin gamla glans tillbaka. Här finns även Neues Museum som arkitekten David Chipperfield ritat, ett hus som fått väldigt mycket uppmärksamhet de senaste åren.

Vi åker vidare mot Östtysklands socialistiska projekt som kanske bäst kännetecknas av Alexanderplatz, höghusområden och paradgatan Karl Marx Allé. Området får den lilla människan att känna sig just liten...

Vi hinner även med nutidens spännande design med Normans Fosters Riksdagshus, Daniel Liebeskinds Judiska Museum, de nordiska ländernas ambassadbyggnad och Potsdamer Platz. Vi tar det i lugnt tempo med pauser för foton och vår duktiga guide ger oss en intressant inblick i de byggnader vi passerar. Vi stannar även för lunch på vägen.


Kvällen har ni på egen hand att smälta alla intryck

Bauhaus Bauhaus

Lördag

 

Idag besöker vi Bauhaus-utställningen, där Bauhaus-skolan presenteras närmare både vad det gäller byggnader, möbler och design. Bauhaus har verkligen satt sin prägel på Berlin och det är ett intressant besök.

Söndag

Söndagen har ni att själva besöka några av Berlins sevärdheter, Passa på att besöka någon av museerna på museumsön, boka en rundvandring i Tempelhofs nedlaggda flygplats som är omgiven av Europas största park, de gamla start- och landningsbanorna. Vi kan även rekommendera en promenad på Berlins paradgata Kurfürstendamm med de ståtliga sekelskiftshusen.